Ben je kortzichtig of langzichtig?

Laat ik beginnen met te zeggen dat het woord langzichtig in  de Nederlandse taal niet bestaat. Ik kwam het tegen in een boek uit 1798 en het is blijkbaar lang geleden uit onze taal verdwenen. Kortzichtig bestaat wel en heeft helaas een negatieve connotatie gekregen: “Als je niet ver vooruit denkt en daardoor onverstandig handelt”, “Zonder begrip voor anderen”, “De gevolgen van iets niet voorziend” en de Dikke van Dale heeft de volgende omschrijving: “Te weinig rekening houdend met de toekomst of de aard van de situatie”. Waarom bestaat langzichtig niet en heeft kortzichtig alleen een negatieve lading? Wat zouden de voordelen kunnen zijn van kortzichtigheid?

 

Kortzichtigheid is een talent

Ik ken veel mensen, waaronder succesvolle ondernemers, die behoorlijk kortzichtig zijn. Ze zijn niet zo bezig met de toekomst, overzien niet altijd de gevolgen van hun acties en gedragingen, maar zijn wel uitstekend in staat om in het NU te leven. Zij zijn de mensen met een vrije geest, onafhankelijke denkers, outside-the-box, conceptueel en creatief in oplossingen in het moment. De reclamejongens en -meisjes, de softwareprogrammeurs. Kortzichtigheid is een fantastisch talent om te brainstormen, zonder dat je beperkt wordt door allerlei zaken in de context waar je rekening mee moet houden. Dat komt later wel. Kortzichtigen hebben geen training Mindfulness nodig, zij leven al in het moment. Ze houden van een groepsgevoel en zijn maatschappelijk betrokken. Het zijn dan ook mensen die midden in het (groeps-)proces geweldig op hun plek zijn. Snel schakelen in het proces en binnen een groep datgene doen wat nodig is. Samen doelen bereiken door hun creativiteit slim te gebruiken. De Wicky de Vikings en de Pippi’s van deze wereld. Hoe gaaf is het om hen erbij te hebben.

 

Langzichtigen

Als je niet kortzichtig bent dan zou het kunnen zijn dat je langzichtig bent. Ook een prachtig talent! Je bent dan in staat om een beeld te schetsen van de toekomst, je bent erg ambitieus en wil daar komen waar je wilt zijn. De visualisatie van jouw droom, we noemen dat visie. Als je zelf echt gelooft dat je daar daadwerkelijk kunt komen dan ga je anderen overtuigen. Je kunt hen meenemen naar jouw bestemming en geeft hen richting. Daarbij hebben langzichtigen een goed gevoel wat de consequenties zijn van hun acties. Niet dat ze alles overdenken, het is meer intuïtief. Ze hebben vaak een goed overzicht en kijken naar het geheel. Het geheel dat in harmonie gebracht gaat worden. Meestal op gepaste afstand. Vaak filosofisch en idealistisch. Dit zijn de visionairs van onze maatschappij.

 

Valkuil van langzichtigheid

Echter, niet alleen kortzichtigen hebben valkuilen, ook langzichtigen moeten oppassen. Zij kunnen andermans ideeën in een eigen jasje steken. Ze kunnen overdrijven, moraliserend of belerend zijn. Ook worden langzichtigen nogal eens te afstandelijk gevonden, waarbij er neiging is naar hoogmoed en arrogantie. Het kan dan gebeuren dat ze vluchten in een droomwereld of soms zelfs letterlijk vluchten vanuit de angst om geconfronteerd te worden met de harde werkelijkheid.

 

In de samenwerking

In mijn werkveld als Compagnon Coach kom ik vaak 2 samenwerkende zakenpartners tegen, waarvan de één kortzichtig is en de ander langzichtig. Wat daar ontstaat, schetst het volgende beeld:

A is de langzichtige. Hij heeft een droom en is in staat deze te visualiseren als een stip aan de horizon, hier verbeeld als vlag aan het einde van de trap. Hij weet hoe de toekomst (zijn ‘ooit’) eruit ziet en kent zijn bestemming. Hij weet ook dat hij daar kan komen en kan anderen daarin overtuigen en meenemen. Als hij in staat is om vanuit een  backward planning de trap af te lopen, dan wordt zichtbaar wat hij  later nodig heeft en wat mij op korte termijn kan doen of moet laten.

B is de kortzichtige. Leeft dus vooral in het nu en loopt de trap op van beneden naar boven. Hij weet niet exact waar de trap eindigt, maar is daar ook niet zo mee bezig. Hij ziet wel wat hij tegen komt. Wie leeft, wie dan zorgt. Hij komt echter wel in beweging en krijgt zaken voor elkaar.

Wat er vervolgens gebeurt, is interessant. A weet meestal niet waar hij moet beginnen. B weet niet waar het eindigt. Er is geen totaalbeeld van de trap. En dan ontstaat er een soort virtuele mist tussen beiden. A kijkt van hoog naar beneden en is meer daar dan in het nu. B op zijn beurt snapt werkelijk niet waar A zich bevindt. Het is dus zaak om met elkaar te bepalen hoe de hele trap eruit ziet. Hiervoor zijn ook andere talenten nodig, die de compagnons mogelijk zelf in huis hebben, maar mogelijk in huis moeten halen.

 

Wanneer werkt het optimaal?

Als de kortzichtige de visie van de langzichtige concreet kan maken, vullen beide talenten elkaar fantastisch aan. Samen kunnen ze de vertaalslag maken van Missie en Visie naar propositie en concreet concept. De droom wordt dan tastbaar gemaakt. In produkt, dienst of concept. In Sinek’s Golden Circle: Van Why naar What!  De langzichtige helpt de kortzichtige om de bestemming te bepalen en de kortzichtige helpt de langzichtige om de eerste stappen te gaan zetten.  Samen geef je zo vorm aan de gezamenlijke visie. Mooier wordt het leven niet!

Ik wens je veel kijkplezier!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s