Wat bomen je kunnen vertellen

Een aantal maanden geleden was ik met een klant in de duinen voor een mooie wandeling. Laten we haar voor het gemak Karin noemen. Ik kende haar net en we bespraken wat haar zoal bezig hield. Ze vertelde dat ze erg hard aan het werk was en daarnaast ook een gezin had met een man en 3 kinderen. Een druk huishouden naast een drukke baan. Ze vond het lastig de balans te vinden.kennemerduinen

Tijdens de uitgebreide kennismaking vroeg ik haar om rond te blijven kijken en een boom te vinden die haar aansprak. Ze gaf meteen aan een grote, dikke eik te willen vinden. Een eik staat voor doorzetten, hard werken, levenskracht en authenticiteit. Karin herkent deze eigenschappen ook in zichzelf.

Na verloop van tijd kwamen we de eik tegen. Mijn ervaring is dat je niet hoeft te zoeken, de boom dient zich onderweg wel aan.

De eik stond tegen een heuvel aan tussen vele andere bomen en struiken. Karin liep de heuvel af en ging onderaan de boom staan. De eik had grote takken die wijd uitliepen naar alle kanten. Onderin zaten wat dode takken. Op mijn vraag wat deze voor haar symboliseerden gaf Karin aan dat ze die wel herkende; littekens uit haar verleden. Er lagen ook al takken naast die afgestorven waren. “Dat heb ik al losgelaten”, zei Karin.

Om de eik stonden veel kleine boompjes. “Mijn vrienden en familie en vooral mijn kinderen”, Karin vertelt over de liefde die ze geeft en krijgt en hoe graag ze voor haar man en kinderen zorgt.eik-3

Ik merk op dat een tak tegen een jonge boom aangroeit. De dunnere boom is geen eik. “Dat is duidelijk mijn oudste zoon, die is anders”, weet Karin mij te vertellen. “Hij is ook wel een beetje een zorgenkind en ik realiseer me dat ik me wel eens teveel om hem bekommer. Misschien moet ik hem wel wat meer loslaten”. Een mooi inzicht!

We lopen omhoog en Karin gaat onder de boom staan. We staan nu aan de andere kant van de boom. Ik vraag aan haar of ze hem aan zou willen raken. Ze schiet in de lach en zegt: “Deze kant is veel vrouwelijker, van die dikke billen. Mooi rond.” Ze loopt weg en zegt: “Het is hier wel wat donkerder”. Ik vraag haar te stoppen: “Hoor je wat je zegt?” vraag ik haar. Enigszins verbaasd kijkt ze me aan en valt even stil. “Hoe is het met jouw vrouwelijke kant? Is die ook onderbelicht?” Mijn vraag raakt haar zichtbaar en terwijl ze een paar tranen wegpinkt, vertelt ze me dat ze inderdaad vooral voor anderen aan het zorgen is. Op haar werk, thuis en in haar familie. Ze realiseert zich dat ze weinig aandacht heeft voor zichzelf en dat het al lang geleden is dat ze zich op en top vrouw voelde. Te lang geleden!eik-2

Ze pakt haar GSM en maakt een foto van de vrouwelijke kant van de boom: “zo dat kan ik niet meer vergeten”, zegt Karin zelfverzekerd, “hier wil ik wel iets mee”. Ik vraag haar of ze ook nog een foto wil maken van de andere kant van de eik, de kant die we als eerste gezien hebben. Ze loopt weg en roept lachend: “Nee, die kant ken ik onderhand wel”.

Ik bedank de boom voor de inzichten en loop achter Karin aan het bos uit.

(Mooie symboliek is dat een Eik ‘krachtig en moedig zijn mannetje’ staat en dat Karin daarin misschien wel teveel is meegegaan).

(Zie voor wandelcoaching: http://www.vertrouwopcompas.nl)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s