Gelijkheid is niet gelijk aan gelijkwaardigheid

 

Gelijkheid is niet gelijk aan gelijkwaardigheid

“Grondwet, Artikel 1:  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Geen verschilHoe gelijk is deze gelijkheid eigenlijk binnen onze samenleving? Hoe rechtvaardig is dit? En wat is dan eigenlijk gelijkwaardigheid?

In zowel opvoeden van kinderen als in het aansturen van medewerkers worden de begrippen gelijkheid en gelijkwaardigheid regelmatig door elkaar gehaald. De gelijkwaardigheid zit juist vaak in een ongelijke behandeling. Deze ongelijke behandeling kan juist heel rechtvaardig zijn. Een medewerker die van meerwaarde is voor de organisatie mag best een andere behandeling krijgen dan iemand die ‘gewoon’ zijn werk doet of er de kantjes van af loopt. De ene persoon is bijvoorbeeld ook gevoeliger voor complimenten dan de ander. De medewerker bepaalt uiteindelijk hoe de leidinggevende leiding geeft. Situationeel leiderschap noemen we dat dan, leiderschap dat uitgaat van gelijkwaardigheid, niet van gelijkheid.

Gelijk is niet gelijk aan gelijkwaardigIk ken een jong ICT-bedrijf in Eindhoven dat 9 eigenaars en daarmee ook 9 medewerkers kent. Gelijkheid staat daar hoog in het vaandel. Eenieder heeft 11.11% van de aandelen en deelt gelijkmatig in de winst. Toch heeft deze gelijkheid een keerzijde. Ze willen niet allemaal hetzelfde werk doen. Ze vinden namelijk niet allemaal hetzelfde leuk. Twee vinden het bijvoorbeeld heel leuk om te netwerken en andere mensen te ontmoeten. De andere 7 doe je daar echt geen plezier mee. Als ze alle 9 zouden deelnemen aan een netwerkontbijt dan hebben er 2 het naar hun zin en 7 niet. Is dat gelijkheid?

EducatieIn de ontwikkeling van talent is het dus helemaal belangrijk om te begrijpen dat we allemaal verschillend zijn. Er bestaan verschillende leermethoden die bij verschillende personen al dan niet aanslaan. Hoe wil je leren? Door zelf te lezen? Door college te volgen? Door dingen te doen en uit te proberen? Of een combinatie?

Wat ik ook heel duidelijk zie, is de verschillen in hoe je überhaupt naar de wereld kijkt. Ben je meer een onderzoeker of zoek je meer het overzicht? Ben je meer met de toekomst bezig of meer met vandaag? Hoe stel je jouw grenzen, via discipline of meer vanuit het stellen van doelen? De uniciteit van de mens is niet te vangen in een uniform systeem dat uitgaat van gelijkheid.

WaarderingGelijkheid zou je eigenlijk meer moeten kunnen meten aan de hand van de mate van succes en geluk. Als iedereen zijn leven waardeert met een 8, dan zou er sprake zijn van gelijkheid. Iedereen voelt zich even gelukkig, wat dat dan ook mag zijn voor iedereen. Er is GEEN waarheid namelijk, we hebben allemaal onze eigen waarheid. Dus ook onze eigen perceptie van ons geluk.

 

Alleen zonder oordeel kan gelijkwaardigheid bestaan 

GelijkwaardigheidGelijkwaardigheid blijft echter ook heel lastig binnen onze samenleving. Ik kom in mijn werk als coach en adviseur ook veel ondernemers tegen die worstelen met gelijkwaardigheid. Dit komt in twee vormen voor; ze voelen zich kleiner dan de ander OF ze voelen zich groter dan de ander. Vaak gebeurt ook nog beide, afwisselend van elkaar, waardoor bijzondere relaties of communicatiepatronen ontstaan.

De ondernemers die van nature geen verkopers of netwerkers zijn, kunnen zich tijdens verkoopprocessen nog wel eens afgewezen voelen. Koude acquisitie is helemaal eng en na 3 telefoontjes zonder succes wordt er weer snel overgegaan tot de orde van de dag. Ze stellen zich dan bewust of onbewust kleiner op dan de prospect. In verkoopgesprekken met klanten kan dit ook gebeuren, zeker als de klant in kwestie rap van tong is, mondiger is of misschien wel vanuit eigen onzekerheid zichzelf behoorlijk laat gelden. Naast het gevoel voor afwijzing en jezelf klein voelen kan het ook gebeuren dat het gedrag van de klant tegen-gedrag oproept. De ondernemer gaat zichzelf ook overschreeuwen en verzamelt een hele hoop (non-)argumenten om de klant te overtuigen. De hanen staan dan tegenover elkaar, want de één blaast zich nog groter op dan de ander. De onderliggende angst bij beiden is dat ze niet als gelijkwaardig gezien worden.

Onder de duimBinnen een hiërarchische structuur is het ook regelmatig spannend. Er is geen gelijkheid in functie vanuit hiërarchisch oogpunt, maar er zou eigenlijk wel gelijkwaardigheid moeten kunnen bestaan van mens tot mens. De functie wordt daarmee soms misbruikt. Personen voelen zich persoonlijk aangevallen en er vindt verwarring plaats tussen Mens en Functionaris. De één voelt zich beter dan de ander. Op basis waarvan? Op basis van de functie op je visitekaartje? Wie is van wie afhankelijk? En waarom?

De Roos van Leary is een mooi instrument om zogenaamd “onder-gedrag” en “boven-gedrag” zichtbaar te maken. Ik werk daar regelmatig mee en dat verheldert enorm. Naast ongelijkwaardigheid binnen een relatie of binnen de communicatie maakt het ook nog zichtbaar of er sprake is van zeer IK-gericht gedrag of juist meer van WIJ-gericht. Samenwerken vanuit gelijkwaardigheid is niet alleen veel leuker, maar bovenal veel effectiever.
013_leiderschap_invloedstijlen_roos_van_leary3

De gevoeligheid voor gelijkwaardigheid/ongelijkwaardigheid ontstaat meestal al vroeg in de jeugd en blijft ons achtervolgen. Het wordt aan de ene kant een soort verdedigingsmechanisme naar anderen toe, maar als je er zelf mee geconfronteerd wordt dan voelt dat heel onplezierig en kun je er echt last van hebben. Meestal “verdedigen” we onszelf door onszelf groter te maken en voelen we ons onprettig als iemand dat bij ons doet. Waarom doen we dat onszelf aan?

MandelaZolang we onszelf groter maken, zullen we ons klein blijven voelen! Alleen als we leven vanuit gelijkwaardigheid zullen we ons gelijkwaardig voelen. De oplossing hiervoor is het uitstellen van je oordeel. Zonder oordeel hoef je jezelf niet groter te voelen dan de ander. Zonder oordeel hoef je jezelf dus ook niet kleiner te voelen dan de ander. Wij ontmoeten iemand en voelen ons beter of minder dan een ander en hoppa…..het is alweer gebeurd. Wanneer we de ander kunnen waarnemen zonder oordeel dan kun je hem of haar zien als gelijkwaardig en de kans is heel groot dat dit andersom ook gebeurt. Misschien niet meteen, maar meestal gebeurt het wel heel snel.

Thinking is difficultVoel je jezelf regelmatig klein en minder dan een ander? Waarom zo streng voor jezelf?

Voel je jezelf vaak beter dan de ander? Kom dan eens terug op aarde en ga eens op zoek naar het talent bij de ander. Je zult je verwonderen!

En verwonderen geeft meer energie dan (ver-)oordelen of verontwaardiging!

Ben je benieuwd hoe dit bij jou werkt? Laten we eens afspreken:V.O.C. Vertrouw op Compas

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s