Processen zijn voorspelbaar.

Sinds 13 maart 2016 mag ik mijzelf Enneagram Professional Coach noemen. Degenen die het Enneagram kennen, hebben er vooral kennis mee gemaakt vanuit de gedragstypen die in het model zitten.  Minstens zo interessant is het Procesmodel van het Enneagram. Hiermee maak je processen namelijk voorspelbaar.

Proces                       Loesje

 

 

 

 

 

 

 

Enneagram als Procesmodel                                                                                                                         Het proces start op punt 9 en eindigt daar ook weer. Punt 9 is het punt van ontspanning en er is een invloed van buitenaf voor nodig voordat je in beweging komt. Dit is al handig om te weten. Het proces van het “product” loopt buitenom, maar het proces van de “producent” loopt binnendoor! Dat was voor mij een fantastische ontdekking! De door een kok te bereiden maaltijd volgt braaf de stappen 9 tot en met 9, maar het proces van de kok zelf gaat over maar liefst 19 stappen. Binnendoor dus!

Procesmodel-1

Invloed van buitenaf                                                                                                                                       Er zijn 3 invloeden van buitenaf, die je NIET kunt negeren. Dat was ontdekking nummer 2. De eerste invloed is die op punt 9. Je bent in ontspanning en ergens ontstaat een gevoel van onvrede. Je besluit in actie te komen en gaat naar punt 1; “Wat wil ik?”. Punt 2 heeft vooral te maken met de vragen “Wat heb ik nodig?” en “Geloof ik dat het kan?”. Punt 3 is de tweede invloed van buitenaf. Je hebt een idee of een plan en je gaat onderzoeken of je het ook daadwerkelijk ten uitvoer gaat brengen. Daarvoor is ook onderzoek nodig binnen je relatienetwerk, je vrienden of familie. Je krijgt hoe dan ook feedback, anders stagneert het proces! Punt 4 is het punt van emotie, maar ook van creatie. Hier krijgt het idee of plan nog meer vorm. Maar nog steeds immaterieel! Om het ECHT te gaan doen, moet je naar punt 5. Tussen 4 en 5 zit een denkbeeldige kloof, die maar weinig mensen ook daadwerkelijk oversteken. Het is eng, spannend, moeilijk en houdt veel mensen tegen. Juist om deze kloof over te steken, is het enorm handig dat je als “producent” binnendoor kunt. Je maakt de stappen daardoor namelijk kleiner of in ieder geval overzichtelijker. Wanneer je op punt 5 daadwerkelijk in actie komt en gaat werken of handelen dan wordt het idee of plan ook echt materieel. Je bent aan het creëren! Op 6 is het derde en lastigste punt van invloed van buitenaf. Nu vindt iedereen er wéér wat van. Maar….waar op punt 3 de feedback nog als een duwtje in de rug voelde, wordt de feedback op punt 6 vaak minder positief ervaren. Zeker als je de feedback als persoonlijke kritiek oppakt. Hier haken mensen vaak toch nog af in hun proces. Er is niet alleen doorzettingsvermogen vereist, maar vooral incasseringsvermogen. Wanneer je echter in staat bent om de feedback op punt 6 juist te gebruiken en te ontvangen als cadeautjes, DAN kom je op punt 7; het punt van verfijning. De hierboven genoemde kok voegt dan bijvoorbeeld nog iets toe aan de maaltijd, omdat iemand zei dat de maaltijd nog iets nodig had.  Door deze verfijning ben je in staat om je doel te bereiken op punt 8 en ook daadwerkelijk te gaan waarderen dat je het gehaald hebt.

Boek WJ

Maak het proces af!                                                                         Wij zijn gewend om te denken dat het klaar is bij het bereiken van het doel. Dat is echter niet zo. Het is nog niet klaar. Ook hier helpt de weg binnendoor in het Procesmodel van het Enneagram. Je loopt namelijk als “producent” binnendoor via 5 en 7 naar 9 waar het proces eindigt. Een nieuw proces start pas weer als er bij 9 door een invloed van buitenaf weer een gevoel van onvrede ontstaat. Ontdekking nummer 3!

Benieuwd hoe het werkt? Laten we dan eens afspreken!

Vertrouw op Compas

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s